Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Historiaa

Silloin kun ei lääkäreitä ollut eikä terveyspalveluja siinä muodossa kuin nyt, oli pitkin Suomen kyliä yksi tai useampi jäsenkorjaaja, kuppari, luonnonlääkitsijä, verenseisauttaja. Kansanparannustietous kulkeutui sukupolvelta toiselle pääasiassa suullisen perimän ja käytännön opi kautta. Yleinen terveydenhoito oli 1800-luvun lopulle asti kansanparantajien käsissä, sitten terveyspalvelut kehittyivät ja lakaisivat tieltään nämä arvostet ja tehokkaat, tarpeeseen vastaavat hoitomuodot. 

Suomalaisen kansanparannuksen tutkimuksella on pitkä historia ulottuen aina 1730-luvulle. Jäsenkorjauksen osaamisesta löytyy viitteitä vuona 1733 Gabriel Maxeniuksen väitöskirjasta, kuten sata vuotta myöhemmin Lönnrotin väitöskirjasta sekä Kalevalasta.  

Parantajasuvuissa tieto siirtyi vanhoilta mestareilta tarkoin valituille oppipojille, kehityksen myötä näistä tuli kisällejä ja aikanaan mestareita ja parantajia.

Mestariparantajat Pentti Penttilä ja Olavi Mäkelä ovat olleet keskeisiä henkilöitä kalevalaisen kansanparannuksen säilyttäjinä ja vaalijoina. Olavi Mäkelä on kehittänyt jäsenkorjauksesta kineettisten ketjujen eli lihastoimintaketjun tasapainottamiseen keskittyvän mobilisaatiohoidon. Näiden Mestariparantajien ansiosta meillä Suomessa on tällä hetkellä noin 400 Kalevalaista jäsenkorjausta osaavaa henkilöä, he tekivät uraa uurtavaa koulutustyötä asian hyväksi. Näyttönsä osaamisestaan mestariparantajat Olavi Mäkelä ja Pentti Penttilä antoivat Kuopion yliopistolla vuonna 1997 pilot-tutkimuksessa. Tutkimuspotilaista useimmat olivat moniongelmaisia selkäkipupotilaita jotka olivat käyneet läpi kaikki koululääketieteen tarjoamat hoidot, osa potilaista oli ollut myös leikkauksissa. Kalevalainen jäsenkorjaus oli paras hoitomuoto, joka todennettiin sähköisin kipukynnysmittauksin ja potilastuntemuksin. Hoitovaikutusten seuranta kesti puoli vuotta. Lisätietoja tutkimuksesta löytyy Kansanlääkintäseuran sivuilta www.kansanlaakintaseura.fi 

Kalevalaista jäsenkorjausta edustava Kansanlääkintäseura on perustettu 1986, ja on vanhin kansanparannusta edistävistä toimijoista. Seuran järjestämää pitkäkestoista koulutusta toteutetaan eri puolilla Suomea. Ensin on Peruskurssi, jonka jälkeen on oppipoika, sitten Jatkokurssi jonka jälkeen vois hakeutua Seurantakoulutukseen. Ensimmäisen Seurantakoulutus lähijakson jälkeen on kisälli. Koulutuksen aikan suoritetaan vähintään 300 dokumentoitua hoitoa.

Kalevalaisen jäsenkorjaajan nimikkeen käyttöoikeuden saaminen edellyttää hyväksytysti suoritettua lähi- ja etäopiskelua sekä kirjallisen ja käytännön näyttökokeen hyväksytysti suorittamista. Tämän jälkeenkin on hoitajan käytävä vähintään kahden vuoden välein täydennyskoultuksessa säilyttääkseen oikeuden käyttää Kalevalainen jäsenkorjaaja nimikettä.